Op dit moment volg ik een training Art Based Learning bij het van Abbemuseum in Eindhoven. Een methode uit de creatieve wetenschap waarbij je niet over, maar van kunst leert.
Art Based Learning (ABL) verbindt mens en kunst op een in eerste instantie luchtig ogende, maar uiteindelijk onverwacht diepgaande manier. Je doorloopt een aantal stappen en in de eerste vier stappen ontstaat er een verbinding tussen jou en een kunstwerk en opent dit kunstwerk zich als een wereld waar van alles mogelijk is. Middels het vrije, associatieve, niet-lineaire denken ontstaat ruimte voor verrassingen, associaties en toevallige ingevingen. Daarmee gaat ABL aan de cognitieve kant van leren voorbij en kan het ons in contact brengen met diepere waarden die we herkennen in kunst. Waarden die we wellicht ook graag zouden willen nastreven in ons leven, ons werken of de wijze waarop we ons bedrijf runnen.
Zo leer je van kunst, ontwikkel je jouw creativiteit en draagt het bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Kunst is namelijk een van de vormen waarin mensen op zichzelf en op hun eigen cultuur reflecteren. Het stelt je in staat een ervaring telkens opnieuw te beleven. En doordat je je zeer aandachtig in een kunstwerk verdiept ontstaat er een unieke persoonlijke verbinding en ontdek je dat kunst ook over jou gaat.
Hoe werkt het?
Allereerst stel je jezelf een betekenisvolle vraag, een vraag die je nu bezighoudt, los van de tentoongestelde kunstwerken. Deze mag je weer vergeten, terwijl je in het museum op zoek gaat naar het kunstwerk wat je op dit moment het meest aanspreekt.
Zo word ik zoekende naar een schilderij overvallen door het kunstwerk no. 371 van Martin Creed in de lift van het van Abbemuseum. Je hoort een toonladder aan stemmen in de lift terwijl je omhoog of om laag gaat. Ik werd er helemaal door gegrepen en stond met een big smile in de lift. Dit was overduidelijk het kunstwerk waar ik mee aan de slag wilde. Dit door mij gekozen kunstwerk verwijst naar iets dat al onbewust bij mij aanwezig is. Wat weet ik nog niet.
Vervolgens heb ik twee keer een half uur in de lift op een klapstoeltje dit kunstwerk telkens weer ervaren. En dat terwijl er mensen in en uit de lift stapte. Zie je het voor je? Hilarisch en tegelijk volledig uit mijn comfort zone, maar ik had het niet willen missen.
Tijdens het eerste half uur heb ik het kunstwerk laten spreken. Wat zie, hoor of voel ik? Ik heb opnames gemaakt, dingen opgeschreven en tekeningen gemaakt. Het tweede half uur mocht ik mijn verbeelding helemaal de vrije loop laten gaan door in het kunstwerk te gaan zitten. Omdat ik al letterlijk in het kunstwerk zat, heb ik heb me mee laten nemen door de stemmen naar diverse fijne plekken.
Vervolgens ga je terug naar de groep, om te delen met elkaar wat je ervaren hebt. Daarbij ga je voorbij aan het passief kijken en het in je opnemen van kunst en reflecteer je actief op je ervaring en persoonlijke vraag.
Ik had niet verwacht antwoord te krijgen op mijn vraag, omdat ik deze helemaal was vergeten. De antwoorden kwamen daarom later. Des te meer was ik verrast door wat het me allemaal heeft opgeleverd aan inzicht, antwoorden en nieuwe mogelijkheden. Antwoorden die anders nooit bij me waren opgekomen.
Inmiddels heeft mijn eerst pilot afgelopen maand met succes plaats gevonden in het Stedelijk Museum en staat er een tweede op de planning om de puntje op de i te zetten. Daarna zal het toegevoegd worden aan de workshops.
Mocht je vragen hebben dan hoor ik ze vraag!
Hartelijke groeten Femke